Företagsresor till Bratislava | Ask Mr. Nilsson

Bratislava – den vackra huvudstaden mitt i Europa

 

Slovakien är generellt sett ett ganska okänt land för oss här i Skandinavien trots sina internationella framgångar inom ett flertal områden. Den vackra slovakiska huvudstaden Bratislava belägen vid floden Donau håller snabbt på att bli en innestad i Europa. Bratislava genomgår en anmärkningsvärd omvandling från pittoresk vykortsstad till självmedveten
stil- och kulturmetropol. Fina restauranger och en kosmopolitisk stämning existerar sida vid sida med stadens berömda barockpalats, välskötta trädgårdar och klassiska kaféer.

Bratislava Slott höjer sig majestätiskt över staden och man ser slottet på långt håll. När Bratislava var en del av det österrikisk-ungerska kejsardömet var slottet centrum i denna storslagna monarki. År 1811 drack dock den egna garnisonen av österrikiska soldater sig fulla och brände ner det. Det återuppbyggdes senare av kommunisterna.

En av de stora fördelarna är närheten till Wien flygplats – det tar endast 40 minuter med buss till Bratislava. Man kan med fördel kombinera de båda städerna och på en och samma resa uppleva de två huvudstäder i Europa som ligger närmast varandra! Som en trevlig aktivitet kan man t ex låta gruppen åka båt (tar 75-90 min) från Bratislava till centrum i Wien. Där kan vi göra en guidad stadspromenad som avslutas med wienerschnitzel-lunch innan gruppen beger sig till flygplatsen för hemresan.

Bratislava är inte så stort (många kallar det ett Prag i miniatyr) men har ett par riktigt bra konferenshotell, bra restauranger och aktiviteter för den aktiva och äventyrliga gruppen såsom forsränning, off-road körning, motorbåt på Donau samt många andra utomhusaktiviteter. Slovakerna är ett sportigt folk som uppskattar naturen.
På nära avstånd från Bratislava finns en av Europas största sportanläggningar och är väl värd ett besök för den äventyrliga gruppen. Här finns mycket att välja bland såsom forsränning, jet ski, kayaking, hydrospeed, surfing, motor boat, quads, paintball, ridning etc.

Slovakien är världens största biltillverkare per capita! Här tillverkas bland annat VW Toureg, Audi och Porsche Cayenne. Grupper är välkomna att besöka den enorma fabriken och bl a få se hur robotar plockar ihop bilarna. Därefter kan gäster själva sitta vid ratten och köra en bil i den häftiga off-road-banan! Detta brukar vara mycket uppskattat av våra gäster!

Den enorma bron över Donau som förbinder stadens båda sidor har överst i ena brofästet en restaurang, som ser ut som ett ufo, med bra mat och med fantastisk utsikt över staden och Karpaterna i fjärran.

Slovakiens historia som vinland är minst lika lång som andra klassiska europeiska vinländer. Det slovakiska vinet är dock mindre känt på grund av sina små volymer vilket medför att vinet stannar kvar i sitt eget land istället för att gå på export.

Pin It on Pinterest

Share This