Företagsresa till Krakow | Konferensresa

Krakow – en kulturskatt i original

Förslag på företagsresa: Krakow – en kulturskatt i original

Kraków är promenadvänligt och lagom stort. Man går lätt mellan de olika stadsdelarna och förr eller senare hamnar man alltid på det stora centrala torget ”The Market Square” (Gamla Stan-torget) som med en yta på 200 x 200 meter är ett av Europas största torg. 4-5 meter under det nuvarande torget hittar vi Undergjordiska Muséet som öppnades för bara två år sedan och som på ett fantastiskt inspirerande och kreativt sätt beskriver livet i Krakow genom århundraden. De arkeologiska utgrävningarna som finns här levandegör det medeltida Krakow på ett fascinerande sätt.

Under en guldkupol i ett kapell i det Kungliga slottet Wawel ligger den polsk-svenske kungen Sigismund Vasa begravd. Hit återvände han efter att år 1596 ha flyttat huvudstaden från Krakow till Warszawa.

I det judiska Kazimierz spelade man in filmen ”Schindlers list”. Denna stadsdel var långt efter krigsslutet svårt nedgången. Nu har man börjat restaurera och modernisera stadsdelen som befolkas alltmer även av välbärgade polacker och flera nya butiker öppnar här.
Krakow är en enda stor kulturskatt, skonad av nazisterna under andra världskriget, för här var det tänkt att de själva skulle slå sig ner efter segern.

Naturligtvis kan man inte lämna Krakow utan att ha besökt den berömda Saltgruvan i Wieliczka, som med sina 1000 år är en av världens äldsta gruvor. Som besökare ser man ungefär 1 % av den totala ytan som gruvan upptar under jord och det räcker mer än väl. Man börjar med att gå 135 meter nerför en spiraltrappa av trä. Väl nere breder plötsligt stora salar ut sig mellan tunnelgångarna. Väggar, tak, golv – allt är massivt salt! En av höjdpunkterna är det stora kapellet ”The Chapel of St Kinga”. Allt i den stora salen är gjort av salt! Från saltstensgolvet och skulpturerna till de stora kristallkronorna.Ungefär sex mil från Krakow ligger Auschwitz, koncentrationslägret där över fyra miljoner människor miste livet under andra världskriget. Idag är Auschwitz ett museum och en plats som ingen får glömma.

Pin It on Pinterest

Share This