Konferensresor i södra Spanien | Granada | Ask Mr. Nilsson

Förslag på företagsresor: Granada

Få platser har ett så strategiskt läge som Granada i sydöstra Spanien. Hör bara här: 12 mil från flygplatsen i Malaga, 5 mil från Medelhavet, 3 mil från skidåkning i Sierra Nevada, en mängd ypperliga golfbanor och andra trevliga aktiviteter gör att du t ex kan åka skidor i ett par minusgrader under dagen och senare på eftermiddagen njuta av en härlig måltid vid Medelhavet där det kanske är 20 grader varmt.

På en kulle över staden tronar Alhambra – De moriska kungarnas stolthet och sista utpost. Alhambra är ett stort borg- och palatsområde på en höjd med utsikt över Sierra Nevada och Granada. Är idag med sina ornamenterade rum och fantastiska trädgårdar det bäst bevarade exemplet på islamisk arkitektur i Europa och upptaget på Världsarvslistan.
Alhambra är mycket vackert belyst på kvällarna och med det snöklädda Sierra Nevada som kuliss blir det näst intill magiskt att sitta på en bänk i gamla stan i Granada och ta del av den fantastiska utsikten.

I mitten av november skrev vår representant i Granada följande:

Äntligen är den här! SNÖN!!!

Det är en enorm lycka som bubblar upp inombords. Om två veckor är det dags att inviga skidsäsongen. Att hålla ordning i garderoben när man bor i Granada är inte lätt – sommarkläder måste samsas med skidkläder. Goggles eller solglasögon, hjälm eller stråhatt… man vet aldrig vad som står på agendan. Igår satt jag i Granada och drack kaffe – 22 grader varmt. Idag ser vi upp på snöklädda bergstoppar.

Det är därför Granada är mitt paradis, mitt allt-i-ett.

Men det är inte bara kontrasten med sol, värme och snö som fascinerar. I slutet av oktober gjorde vi ett av det häftigaste event man kan tänka sig! Ett jeepäventyr i öknen med lägereld och övernattning i tält. Det var bara vi och stjärnorna – häftigt!

Med 76 personer och 23 jeepar började vi i Granada och vi körde nordost mot Guadix. Där började vi dagen med en jeep raid, med tävlingar och gps orientering. Efter en skön lunch i solen körde vi vidare mot Gorafe och Bad Lands.

Gorafe är namnet på en by men också på det spektakulära och fascinerande ökenlandskap som vi finner i området. Detta ökenlandskap har varit bebott sedan 6000 år tillbaka och bevis på det finner vi i egenskap av ett hundratal gravplatser – ”dolmens” eller hällkistor.

Landskapet är otroligt dramatiskt och jag är säker på att ingen förväntar sig något liknande i Europa! Där körde vi efter smala vägar och stigar, över flodbäddar och efter bergskammar. Det är en rutt och ett landskap som inte lämnar någon oberörd. Det kan jag lova.

Fram mot kvällen kom vi fram till vår camp där det kändes som att vi var helt ensamma i resten av världen. Här satte vi oss kring lägerelden, skålade och sammanfattade dagen medan vi knaprade på goda oliver, ost och skinka. Slutligen blev det BBQ-middag, vin och mys kring elden.

Det var bara vi, god musik och stjärnorna – helt underbart. Och soluppgången var bland det vackraste jag sett.

Bilder? Självklart! FOTON JEEPÄVENTYR – Men de framkallar jeep- och ökenbegär.

… och så här skrev samma representant i mars:

Jag vet att jag sagt det förr men jag säger det igen; Vad bra vi har det här i Granada!

En fråga som många ställer sig inför sportlovet är; fjällsemester eller solsemester? Min systers familj bestämde sig för båda delarna och åkte till södra Spanien.

Vi började med ett par dagar i Malaga där vi njöt av solen och värmen. Vi gick på saluhallen, åt jordgubbar, tog en öl, åt skaldjur och nyfångad fisk. Man riktigt kände hur energidepåerna fylldes på. Det badades till och med i poolen på hotellets takterrass.

I Sierra Nevada fick vi sedan underbara dagar i skidbacken. Massor av snö, fina backar, sol och klar sikt ända till Afrika. Helt otroligt med tanke på att man är nere vid Medelhavet. Ett glas champagne i backen och sedan afterski på en soldränkt uteservering. Helt i min smak.

Är det sportlov så är det! Min systers familj hade inte bara packat ner pjäxor och badbyxor, utan också tennisracket. Några dagar spenderade vi på tennisklubben där mina systersöner tränar tennis, spelar padel och, liksom vi andra, njuter av att runda av matcherna med lunch i solen.

Fullspäckad vecka? Javisst! Men självklart fick vi också in ett par tapasrundor i Granada, en promenad i gamla stan och några välfyllda shoppingkassar.

Efter en minst sagt komplett sportlovsvecka frågade min yngsta systerson, som är fem år; ”varför bor inte alla i Granada?”

Blir ni sugna på att upptäcka lite mer av Granada? Kom då med på en promenad i gamla stan, i det gamla arabiska kvarteret Albayzin. En pittoresk och charmig stad i staden. Följ med upp till Sierra Nevada och in på ett par tapasbarer.

Här finns bilder – Häng med och upptäck Granada!!!!

I kombination med kulinariskt stadsrally och ett besök på Alhambra är boende på vackra palatshotellet Villa Oniria i Granada, en fullträff. Det finns många andra mycket bra ”grupphotell” i denna charmiga stad.

Sol + öken + snö = Lycka = Granada

Pin It on Pinterest

Share This