Jokkmokks Marknad och Icehotel Jukkasjärvi

Jokkmokks Marknad och Icehotel

Jokkmokks Marknad – en resa till norra Europas största vinterfest!

Flicka sitter i släde på Jokkmokks Marknad

– – – VI HAR FLYTTAT ALLA RESOR TILL ETT NYTT UPPLÄGG – – –
Klicka här för att komma till våra aktuella resor –>

 

JOKKMOKKS MARKNAD

är norra Europas största vinterfest. Många har en dröm att någon gång besöka denna omtalade och anrika marknad och nu finns ett utmärkt tillfälle att göra verklighet av drömmen. Resan går med flyg till Luleå och därefter buss till Jokkmokk. Vi bor på trevligt hotell i Gällivare. På dagarna besöker vi marknaden i Jokkmokk (vi hjälper till att välja ut det bästa ur det digra utbudet!). Sista dagen besöker vi ytterligare en omtalad sevärdhet, Icehotel i Jukkasjärvi. Dessutom kommer vi att hinna med ett guidat besök i den intressanta LKAB-gruvan i Kiruna. Allt detta på en resa och utan att behöva byta hotell och packa upp och ner.

Jokkmokks marknad är tideräkningens början och slut för jokkmokksborna och den tar över Jokkmokk helt under de hektiska dygn i början av februari som den pågår. Denna ort som i vanliga fall bebos av ca 3 000 individer tar under marknadsdagarna emot 40- 80 000 besökare. På området finns det omkring 500 marknadsstånd med ett stort utbud. Varje dag klockan 12 går rajden med vita renar genom området. Det rika kulturutbudet, kringarrangemangen, konstnärerna, de samiska hantverkarna, utställningarna, konserterna, folkvimlet och café Samernas drar till sig folk från hela världen. Jokkmokks marknad är fest!

På denna resa får vi ytterligare en mäktig upplevelse, nämligen ett besök i Jukkasjärvi och det världsberömda Icehotel. Tänk dig ett hotell som varje år får en ny arkitektur, nya sviter, ny lobby, ja överhuvudtaget allt är nytt. Det hotellet finns på stranden vid Torne älv i den gamla kulturbygden Jukkasjärvi. Av 2000 ton kristallklar is från isodlingen Torne älv och 30 000 ton snö från den givmilda naturen byggs ett Icehotel med plats för över 100 nattgäster. Ingen issvit är den andra lik. Icehotel rymmer bl a en iskyrka, ishotell och sist men inte minst den världsberömda isbaren ”Absolut Icebar”. Ishotellet går inte att beskriva, det måste upplevas!

 

Pin It on Pinterest

Share This