Konferensresor till Riga | Konferanspaket | Ask Mr. Nilsson

Riga – den charmiga medeltidsstaden


Den charmiga medeltidsstaden i öst, har på senare år blivit ett populärt resmål. Hit kan man åka över en långhelg för att strosa omkring bland de mysiga gränderna och insupa den historiska atmosfären.

I Riga trängs medeltidsarkitektur med moderna byggnader. Rigas stadsbild inrymmer en lång och innehållsrik historia. Där Rigaborgen står i dag fanns på 1200-talet en fästning avsedd att skydda folket i Riga. Under sovjetstyret blomstrade tillverkningsindustrierna i staden, men få industrier klarade övergången till marknadsekonomi, och stora delar av staden gick i stå. Efter Sovjetunionens fall har Riga rustats upp ordentligt. Gatorna är fräscha och fasaderna välputsade. Mängder av vackra gamla kyrkor och katedraler sticker upp här och var ovanför hustaken i staden.

Staden har ett livligt nattliv, och ett mycket imponerande utbud av restauranger och kaféer. Gamla stan i Riga är litet men är i stort sett bilfri vilket gör det lätt att ta sig runt överallt till fots. Stanna till på valfri pub på Livutorget och ta ett glas och låt tiden rinna förbi. Priserna är låga i Riga så shopping är en självklarhet.
Visste du föresten att Riga var Sveriges största stad i börja på 1600-talet och är idag Baltikums största stad.

Riga är inte bara en mycket trevlig stad, den är dessutom verkligt prisvärd. Vi har vid flera tillfällen fått lägre pris för konferensarrangemang i Riga än för motsvarande på konferensanläggning i Sverige. Och med den korta flygtiden till Riga går det ofta minst lika snabbt att ta sig dit som till en anläggning i Sverige.

Tips på aktiviteter att göra på egen hand. Sådant man inte skall missa vid ett besök i Riga.

Europas största matmarknad ligger i Saluhallarna mellan Centralstationen och floden Daugava. De har ett förflutet som hangarer åt zeppelinare. All slags mat, grönsaker och bakverk hittar man här, men också blommor, gummistövlar, underkläder och allt möjligt annat i en härlig blandning. Detta är en av Rigas största turist attraktioner, något man inte får missa.

National Operan i Riga är ett mycket populärt besöksmål både bland inhemska och turister. Rigas operahus håller världsklass och är älskad av folket. Operahuset (liknar Vita huset) är en fantastisk byggnad från 1800-talet beläget i park miljö intill Gamla Stan.

Skybaren på Radisson Hotel Latvijas. Ta hissen upp till för en svindlande utsikt över staden. Kvällstid är det härlig stämning med egen DJ och goda drinkar.

Stalinskrapan. Utsikt över staden har man även från den s.k. Stalinskrapan som idag rymmer vetenskapsakademin. Den ligger
inte så långt från saluhallarna. Byggnaden ger mycket ”Sovjet-känsla”. Ta hissen högst upp och njut av utsikten.

Ockupationsmuseet. För mer ”Sovjet-känsla” rekommenderas också det gripande Ockupationsmuseet och KGB-huset.

Riga Motormuseum en höjdare för alla bil älskare. Uppges ha den största samlingen av märkliga Sovjet bilar. Stalins, Gorkys, Lenins och Brezjnevs bilar från Sovjet tiden finns här. Museet öppnar till sommaren igen efter renovering.

ESPA Spa. 6 våningar med allt från gym, simbassäng till en härlig spa avdelning med behandlingar och olika bastu och pool- upplevelser. Ett mycket välkänt och prisvärt SPA som ger den högsta kvalitén. Utbudet är stort, personalen är kunnig, vänlig och talar utmärkt engelska. Dessutom finns där en liten trevlig restaurang, där man kan avsluta upplevelsen.

En promenad genom Rigas vidsträckta parkbälte är en trevlig upplevelse. Från Frihetsmonumentet följer du kanalen norr eller söderut. Går kanalbåtarna kan man även ta en tur med en sådan längs kanalen.

Billigaste sightseeingturen går med spårvagnslinje nr 11. En skramlig tur förbi storslagna fasader, trähus och kullerstensgator. Turen avslutas vid Mezapark, Europas äldsta trädgårdsstad med funkis, jugend och Bauhaus. På vägen passerar man också Mieraiela som utnämnts till ”världens bästa hipstergata” med små caféer, butiker, gallerier och fabriken Laimas chokladmuseum.

Vackra trähusbebyggelser på ön Kipsala på andra sidan Daugava kanalen. Trevlig promenad med fin utsikt mot Riga.

Jugendbyggnaderna är fantastiskt vackra och samlade i ett litet område längs Elizabetes Iela och Alberta Iela.

Riga Balsam. På Balsambaren Black Magic som ligger i det medeltida apotek där den legendariska likören uppfanns och har tillverkats sedan 1752.

Vin provning på Vina Studija. Ett populärt ställe med skön atmosfär som är mycket populärt bland Rigas vinkännare.

Pin It on Pinterest

Share This